Geschiedenis

1900

Rond het einde van de 19de eeuw begint met in Uden met de teelt van zoete kersen. Ook kwamen gezamelijke verkoopactiviteiten op gang en daarmee de veilingen.

Overal zoover het oog reikt, staan duizenden kersenboomen in vollen bloei, die in de verte de gemeente het aanzien geven, alsof deze in een uitgestrekten lusttuin herschapen is.”
– Fragment uit De Volksstem van 5 september 1894.

Vanaf 1947 maakt Martien van den Brand kennis met de tuinbouw. Tot die tijd was er weinig sprake van groenteteelt voor verse consumptie.

1947

1959

Martien en Sil van den Brand beginnen op stuk grond met de teelt aardbeien, bessen en kersen (morellen).

In 1966 koopt de familie van den Brand een stuk grond aan de Industrielaan, de huidige locatie van ons bedrijf in Uden. In 1967 wordt hier de eerste kas van 5.000m2 gebouwd. Hier werden o.a. augurken en sla geteeld. Buiten werden augurken en aardbeien geteeld. In 1970 volgt een uitbreiding naar 7.500m2.

1966

1976

In 1975 schakelt het bedrijf over van oliestook naar aardgas. Een jaar later in 1976 wordt begonnen met tomatenteelt in de kas.

In 1985 wordt begonnen met teelt op substraten, planten groeien niet meer in de grond maar op steenwol. Vollegrondteelt werd minder belangrijk. Bert van den Brand komt na zijn opleiding op de middelbare tuinbouwschool thuis op het bedrijf werken. In 1991 begint de bouw van een nieuwe kas van 10.000m2 naast de bestaande kas van 7.500m2.

1985

1993

In 1993 wordt begonnen met het telen van trostomaten. Tomaten worden niet meer halfrijp geoogst en gesorteerd en vervolgens op grote en kleur verkocht, maar pas als de hele tros rijp is geoogst en als geheel verkocht.

In 1997 kopen Bert en Maureen een bedrijf in Haps van 13.000m2 waar ze ook gaan wonen en tomaten gaan telen. Tevens neemt Bert in dat jaar het bedrijf over van zijn ouders, die nog wel mee blijven werken op het bedrijf in Uden.

1997

2000

Aan het begin van deze eeuw wordt gestart met teelt van “Romadori” tomaten. Dit zijn kleinere  eiervormige tomaten (30-35 gram per stuk) die met 9 aan een trosje als exclusieve tomaatjes verkocht worden. De smaak van dit gelicentieerde ras wordt erg goed ontvangen. Er wordt nu ook gestart met het verpakken en etiketteren  zodat het product direct naar de supermarkten kan.

De oude kas van 7.500m2 uit 1967 wordt gesloopt en de bestaande kas wordt uitgebreid naar 22.000m2.
In 2004 wordt begonnen met belichting in Uden zodat er jaarrond tomaatjes geleverd kunnen worden aan onze klanten. Ook wordt de eerste WKK installatie gekocht waarmee we onze eigen stroom opwekken benodigd voor de lampen. Tijdens de zomer wordt en elektriciteit terug geleverd aan het energienet.

2004

2005

In 2005 wordt de locatie in Maasbree aangekocht van een rozenkweker. Het merk Romadori groeit gestaag waardoor de uitbreiding nodig was. Deze bedrijfsgroei was fors, daarom wordt ook gezocht naar andere soorten tomaten. Uiteindelijk valt ons oog op Juanita, welke we vanaf dat moment verkopen onder onze eigen merknaam: l’Amuse. In dat zelfde jaar verhuizen de verpakkingsactiviteiten vanuit Uden naar Maasbree, nabij onze klanten bij het handelscentrum van Venlo. In 2008 wordt de locatie in Uden uitgebreid naar 27.500m2.

Vanaf 2012 betreft de oppervlakte in Uden en Maasbree opgeteld 90.000m2. Goed voor jaarlijks 16 miljoen trostomaten! De belichtingsinstallatie hebben we inmiddels vervangen. Alle 600 watt lampen maken plaats voor 1000 Watt lampen met een hoog rendement en speciaal ontwikkeld voor de tuinbouw.

2012

Heden

Locatie Uden: 27.500 m2

Fresh_Valley_Uden

Locatie Maasbree: 62.500 m2

FreshValley18

Fresh Valley bundelt krachten met Tielemans Groentekwekerij en Mellantas

Deze stap wordt gezet om een bestaande samenwerking verder uit te breiden. De geschiedenis van de bedrijven gaat terug tot in de vorige eeuw. In de jaren 50 maken de families van den Brand en Tielemans kennis met de tuinbouw. 25 jaar geleden is de samenwerking tussen bedrijven ontstaan met het telen van tomaten. Door het verder bundelen van de krachten groeit het bedrijf uit naar ruim 25 hectare groente- en fruitteelt op locaties in Uden, Boekel, Maasbree en Sevenum.

V.l.n.r.: Sam van Duijfhuizen, René Tielemans, Bert van den Brand en Giel Janssen

Onder de naam Fresh Valley worden naast de l’Amuse troscherrytomaten ook Fit-Q mini-komkommers geteeld en verkocht waarbij Sevenum de hoofdlocatie wordt. Verkoop van de geteelde aardbeien en komkommers blijven via de huidige kanalen lopen, respectievelijk BerryWorld in Made en Kompany in Venlo.

Deze samenwerking maakt het mogelijk een nóg hoger niveau te bereiken. De kennis en ervaring worden samengevoegd om naast de verkoop ook HR en energie te optimaliseren.

Verjonging
Door de samenwerking krijgt het bedrijf een goede balans tussen de jarenlange ervaring van Bert van de Brand en René Tielemans in combinatie met de verjonging met Giel Janssen en Sam van Duifhuizen. Dit is ook van belang voor de continuïteit.

Verkoop en verpakken
Alle l’Amuse troscherrytomaten en Fit-Q mini-komkommers worden verpakt en verkocht vanuit Sevenum door Teun van Roosmalen waarbij de tomaten ook verkrijgbaar blijven voor de klok bij Veiling ZON. Teun heeft zijn jarenlange loopbaan in de handel van verse producten ingeruild voor rechtstreekse verkoop. ’Het telen en rechtstreeks verkopen vanuit de tuin van gepassioneerde telers heeft mij altijd aangesproken en ik ben blij dat ik nu het verschil kan maken door verse producten met dezelfde passie te verkopen’’

Voor meer informatie:

Fresh Valley BV
Kleefsedijk 14
5975 NV  Sevenum
verkoop@freshvalley.nl
077 – 782 0170
06 – 838 540 52