Hommels worden gebruikt voor de bestuiving van de tomatenplant.
De resultaten hiervan enorme besparingen op arbeidskosten,
verbetering in vruchtkwaliteit en soms zelfs productieverhoging.
De voordelen van natuurlijke bestuiving met hommels zijn legio:
- Arbeidsbesparing
- Kwaliteitsverbetering
- Produktieverhogend
Nesten
De nesten van gemiddeld 80 hommels worden in de kas gezet. In de tien weken dat het nest bestaat vermeerdert het aantal hommels tot zo’n 200, die op biologische wijze de gewassen bestuiven.
Het gebruik van hommels boven bijvoorbeeld honingbijen heeft een aantal voordelen.
Ze werken in een hoog tempo, ze zijn vanwege hun grootte in staat relatief zware lasten te dragen, en door hun grootte kunnen ze beter in contact komen met de meeldraden en stampers. Ze stellen bovendien relatief weinig eisen aan de omstandigheden waarin ze worden gehouden. Ze voelen zich meer op hun gemak in kleine ruimtes (kassen) dan honingbijen, ze zijn nog actief bij lage temperaturen en lichtintensiteit en laten zich niet weerhouden door sterke wind en regen. Bovendien communiceren hommels niet met elkaar (bijen communiceren wel met elkaar, als die buiten een lekkerdere bloem vinden ‘zeggen’ ze dat tegen elkaar), wanneer een hommel een betere bloem buiten de kas heeft gevonden kan ze dat niet aan haar nestgenoten vertellen en die zullen dus gewoon in de kas blijven werken. Nog een voordeel is het feit dat ze sneller van boom tot boom vliegen, ze blijven niet lang bij een bepaalde boom hangen. Dit is vooral handig in de fruitteelt, vanwege noodzakelijke kruisbestuiving.
Hoe u kunt zien wanneer een hommel zich bedreigt voelt
Wanneer de hommel op een bloem zit en zich bedreigt voelt zal ze één van haar middelste poten optillen. Als het koud is zal ze zich zelfs op de grond laten vallen om u te vermijden, ze heeft dan niet genoeg warmte opgebouwd om weg te kunnen vliegen. Het schijnt ook zo te zijn dat hommels niet van mensenadem houden, dus als u een hommel van dichtbij wilt bekijken, zorg dan dat u niet op haar ademt.