Over Fresh Valley

Teelt bij Fresh Valley

 

Onze tomaten worden geteelt in moderne kassen op locaties in Uden (27.500 m2) en Maasbree (62.500 m2). Door de spreiding van plantdata’s en gebruik van belichting is Fresh Valley in staat jaarrond ruim 16 miljoen heerlijke smaaktomaatjes te produceren.

Om het gewas zo optimaal te laten groeien wordt d.m.v. een klimaatcomputer alles geregeld. Dat wil zeggen; de watergift, voeding en de energie wordt afhankelijk van het weer en de stand van het gewas aangestuurd.

Het teeltseizoen van de tomatenteelten begint rond begin november als de nieuwe planten in de kas worden gezet. Deze nieuwe planten moeten dan nog enige tijd groeien voordat de eerst oogstbare tomaten aan de planten hangen. Afhankelijk van het klimaat en de hoeveelheid buitenlicht zullen de eerste tomaten begin januari worden geoogst.

Het tempo van de bloei en de oogst ligt in het voorjaar lager dan in de zomer. Het oogsten van tomaten gaat door tot half oktober. De teelt duurt ongeveer 50 weken. In 40 weken daarvan wordt er geoogst. Tussen twee teelten door is de kas ongeveer twee weken leeg voor de voorbereiding van de nieuwe teelt (grote schoonmaak).

Fresh Valley beschikt tevens over moderne inpakhal waar alle tomaten verpakt worden naar de wensen van de klant.

Dit bedrijf is als lid aangesloten bij de GMO-erkende telersvereniging ZON, de verkoop van onze producten geschiedt uitsluitend via ZON.

Biologische bestrijding


Binnen het Global-Gap wordt er maximaal biologisch geteeld. Dit houdt in dat alle mogelijke moeite gedaan wordt om plagen van insecten die voor de tomaat schadelijk zijn, zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden te bestrijden. Hierbij mag slechts, indien de plaag niet meer biologisch te controleren is en er grote economische schade dreigt, plaatselijk met selectief werkende correctiemiddelen ingegrepen worden. Dit lukt het ene jaar beter dan het andere jaar, omdat bepaalde insecten van buitenaf plotseling massaal toe kunnen slaan.

De diverse soorten biologische bestrijders worden gekocht bij een tuinbouwtoeleveringsbedrijf. Zij voorzien ons van een zeer uiteenlopend arsenaal van natuurlijke vijanden tegen onder andere spint, luis, trips, mineervlieg, rupsen, witte vlieg, e.d.

Ook komt het zeer regelmatig voor, doordat we nagenoeg geen chemische bestrijding meer uitvoeren, dat diverse natuurlijke vijanden, spontaan van buiten de kas binnen komen vliegen. In de vroege zomer zijn ook vooral de broedende kwikstaartjes een uitstekende bestrijder van rupsen, die ons gewas door vraat beschadigen.

Biologische balans is het bestrijden van ziekten en plagen met nuttige organismen (natuurlijke vijanden) en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Door de inzet van sluipwespen, roofmijten en roofwantsen (natuurlijke vijanden) wordt een biologisch evenwicht gecreeërd. Zo worden er bijv. ruim 450.000 sluipwespen per week uitgezet!

Fresh Valley bundelt krachten met Tielemans Groentekwekerij en Mellantas

Deze stap wordt gezet om een bestaande samenwerking verder uit te breiden. De geschiedenis van de bedrijven gaat terug tot in de vorige eeuw. In de jaren 50 maken de families van den Brand en Tielemans kennis met de tuinbouw. 25 jaar geleden is de samenwerking tussen bedrijven ontstaan met het telen van tomaten. Door het verder bundelen van de krachten groeit het bedrijf uit naar ruim 25 hectare groente- en fruitteelt op locaties in Uden, Boekel, Maasbree en Sevenum.

V.l.n.r.: Sam van Duijfhuizen, René Tielemans, Bert van den Brand en Giel Janssen

Onder de naam Fresh Valley worden naast de l’Amuse troscherrytomaten ook Fit-Q mini-komkommers geteeld en verkocht waarbij Sevenum de hoofdlocatie wordt. Verkoop van de geteelde aardbeien en komkommers blijven via de huidige kanalen lopen, respectievelijk BerryWorld in Made en Kompany in Venlo.

Deze samenwerking maakt het mogelijk een nóg hoger niveau te bereiken. De kennis en ervaring worden samengevoegd om naast de verkoop ook HR en energie te optimaliseren.

Verjonging
Door de samenwerking krijgt het bedrijf een goede balans tussen de jarenlange ervaring van Bert van de Brand en René Tielemans in combinatie met de verjonging met Giel Janssen en Sam van Duifhuizen. Dit is ook van belang voor de continuïteit.

Verkoop en verpakken
Alle l’Amuse troscherrytomaten en Fit-Q mini-komkommers worden verpakt en verkocht vanuit Sevenum door Teun van Roosmalen waarbij de tomaten ook verkrijgbaar blijven voor de klok bij Veiling ZON. Teun heeft zijn jarenlange loopbaan in de handel van verse producten ingeruild voor rechtstreekse verkoop. ’Het telen en rechtstreeks verkopen vanuit de tuin van gepassioneerde telers heeft mij altijd aangesproken en ik ben blij dat ik nu het verschil kan maken door verse producten met dezelfde passie te verkopen’’

Voor meer informatie:

Fresh Valley BV
Kleefsedijk 14
5975 NV  Sevenum
verkoop@freshvalley.nl
077 – 782 0170
06 – 838 540 52